Projekt ZDROWO JEM.
W marcu w klasach I-III odbyły się lekcje oraz warzszataty kulinarne pt. „Nie marnujemy jedzenia!”
Zajęcia miały na celu zwrócić uwagę dzieci na problem marnowania żywności, poznanie skutków oraz sposobów na przeciwdziałanie marnowaniu żywności we własnych domach. Dzieci dowiedziały się również jak ważną rolę odgrywa właściwe zaplanowanie zakupów i posiłków oraz właściwe ich wykorzystanie.
Uczniowie ustalili jakie mogą być sposoby na niemarnowanie żywności. Jednym z pomysłu było zrobienie koktajli owocowych na bazie wody mineralnej niegazowanej, mleka lub kefiru. Innym- wykorzystanie nadwyzki woców do zrobienia sałatki owocowej.
Jak zwykle przy okazji realizacji lekcji z projektu „Zdrowo jem” smaczne warszaty przyniosły wszystkim dużo radości i zadowolenia.
Dzieci z klasy 1a wykonały z plasteliny owoce i warzywa, które lubią najbardziej.
Klasa 3c zastanawiała się m.in. jak przechować warzywa i owoce, by ich nie zmarnować (collage zdjęć).
Uczniowie z klasy 3a pracowali w grupach, przygotowali smaczne koktajle owocowe ( collage zdjęć).
Dzieci z klasy 1c pracują na lekcji, ustaliły jak można zapobiegać marnowaniu jedzenia (collage zdjęć).
Klasa 3b przygotowała smaczne kanapki w różnych produktów ( collage zdjęć).